Design SuiteStructurele grids

Gereedschap

Gereedschappenset

Gridlijn

Aanduidingen

Architectuur

Met het gereedschap Gridlijn creëer je een grid van grijpbare referentielijnen dat gebruikt kan worden voor een nauwkeurige uitlijning van kolommen, muren en andere tekenelementen. Een structureel grid bestaat uit een of meer reeksen van opeenvolgende, individuele gridlijnen. Deze gridlijnen worden genummerd door middel van een intelligent labelsysteem. Gridlijnen kunnen recht of op basis van een open polylijnvorm getekend worden. Je kan elk object individueel positioneren, of gebruik maken van de tekenmethodes die je toelaten om de gridlijnen eenvoudig parallel of loodrecht op andere lijnen te plaatsen, of zelfs in een radiale vorm.

GL_MixedSet.png 

Gridlijnen zijn ruimtelijke objecten die altijd op het ontwerplaagvlak van een ontwerplaag worden ingevoegd. Gridlijnen zijn zichtbaar in 2D/Plan en worden in 3D-aanzichten weergegeven op het ontwerplaagvlak waarop ze werden getekend. Je kan ook gridlijnen zichtbaar maken binnen zichtvensters, maar voor binnenzichtvensters, verticale snedevensters en voor detailzichtvensters gecreëerd vanaf een binnenaanzicht of verticale doorsnede kan dit alleen op voorwaarde dat de gridlijnen loodrecht op het aanzicht staan. De weergave van de gridlijnen kan binnen elk zichtvenster naar behoefte worden aangepast zonder dat de oorspronkelijke gridlijnen op de ontwerplaag worden; zie De zichtbaarheid van structurele grids in zichtvensters.

GL_3DView.png 

GL_SectionView.png

Gridlijnen kunnen ook in een IFC-compatibel formaat geëxporteerd worden. Zie IFC-gegevens voor stramienen exporteren voor meer informatie over hoe gridlijnen en gridlijnreeksen naar IFC worden geëxporteerd en hoe je ze in het bestand organiseert voor een optimale export.

Gridlijnen creëren

Een reeks gridlijnen creëren

Automatische nummering voor gridlabels

Gridlijnen en gridlijnreeksen bewerken

Een reeks gridlijnen bematen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.